top of page

Services  מה אנחנו מציעים בעצם?

עיצוב פנים לגיל השלישי

 

 

לקראת הגיל השלישי, זוגות רבים מחפשים לשדרג את ביתם הקיים או לעבור לנכס אחר שיתאים למצב החדש בו הם נמצאים. על פי רוב , המחשבה היא על בית שישרת בני זוג ולא משפחה עם ילדים.

אנסה לפרט על אילו פרמטרים כדאי למקד את תשומת הלב בבחירת נכס חלופי או שדרוג נכס קיים. תשומת לב רבה יש לתת לנגישות, כיוון שיש מצבים בהם אדם לא נע בחופשיות אלא בכסא גלגלים. אני מאוד ממליצה לתכנן את הבית או הדירה במחשבה קדימה, ולקחת בחשבון גם מצב של נכות זמנית או קבועה. כשמגיעים למצב כזה, מאוד לא נעים להתעסק בשיפוץ מהיר של הבית במקום בבריאות :)

 

מבחינה שימושית: 

 

חשוב לבחור נכס לשנים קדימה: בלי מדרגות, מרווח ועם מעברים רחבים. אם יש צורך לשנות פרמטר אחד, כדאי לעשות זאת מראש (למשל להגדיל מעברים)

יש לחשוב על שני חללים שבדרך כלל כדאי להרחיב על חשבון שאר הבית

 

1.  חדר שינה גדול יותר: ניתן להסתכל על חדר שינה וחדר אמבט צמוד כסוויטה בבית מלון. הסיבה היא שיש צורך לתת מרחב גדול יותר, מעברים רחבים יותר לקלות תנועה.

2. סלון ופינת אוכל מוגדלים  יאפשרו  לארח את הילדים והנכדים. כמובן שיש לשים דגש על היום יום בתכנון החלל. אני לא ממליצה, למשל, למקם שולחן אוכל ענק בדירה רגילה. אולם כדאי לאפשר מצב שבו מארחים: לבדוק היתכנות של פתיחת שולחן גדול מבלי להפריע לתנועה בבית.

3. לחשוב על חדר שבמקרה הצורך יוכל לשמש למטפל סיעודי במקרה שאחד מבני הזוג יזדקק לזה. יש שיעדיפו חדר מרוחק מחדר השינה של בני הזוג אולם יש לחשוב גם על מצב של צורך בסמיכות של מטפל לחדר השינה של הקשיש.

 

תכנון מעברים: 

 

יש חשיבות רבה למעברים רחבים שיוכלו בבוא העת לאפשר תנועה בכסא גלגלים. פתח נטו של דלת צריך להיות 80 ס”מ למעבר (כלומר ברוטו של 90 לפחות) . ברורב דירות הקבלן הסטנדרטיות הפתחים מתוכננים לגודל 80 ברוטו, ופתחי חדרי אמבט אף פחות. 

אני ממליצה על התאמת הנכס גם לאנשים שעוד לא נדרשים לכסא גלגלים, כיוון שצריך לקחת בחשבון סיתות קירות, התאמת ריצוף ופנלים ולעתים עוד שינויים שאפשר לחסוך אם משנים את הכל מראש. פתחים רחבים הם גם יפים יותר!

 

תאורה: 

 

אנשים מבוגרים זקוקים לתאורה בעוצמה חזקה בהרבה מאשר ילדים. גם מבחינה בטיחותית הדבר חשוב. אני ממליצה תמיד לאפשר כמה מוקדי תאורה, אם ניתן, כיוון שתאורה עילית היא טובה מבחינת התמצאות ופיזור אחיד של אור. תאורה מהצד (מהקיר, מגוף תאורה עומד על רצפה) נותנת אוירה נעימה יותר. כמו כן מומלץ לתת תאורת התמצאות במסדרונות ובחדר השינה בלילה: תאורת לד בעוצמה נמוכה שתאפשר קימה לשירותים, למשל, מבלי להדליק את האורות בבית. ניתן גם להחליף מפסקים לכאלה עם תאורת לד קטנה המאפשרת לראות אותם בחושך.

תאורה טבעית היא דבר חשוב לכל גיל, ושפע אור טבעי תמיד יתרום להרגשה פנימית טובה. חשוב לזכור שהתאורה מתקבלת מהחזר של הקרניים מעצמים בחדר, כך שאם יש חדר חשוך יחסית אל תמקמו בו רהיטים כהים או וילונות כהים.

 

חדר רחצה: 

 

זהו חדר מאוד חשוב בהתייחסות לגיל השלישי מכמה היבטים:

1. מניעת החלקה- חשוב להשתמש באריחי “אנטי סליפ” נגד החלקה ולא להתפשר על כך.

2. נגישות: כדאי שהדלת לא תפתח רק פנימה כי זה עשוי להיות בעייתי אם אדם מועד, למשל, ויש לחלץ אותו. ניתן להחליף לדלת הזזה לתוך כיס, שגם מבחינה אסתטית היא יפה ופותחת את החלל.

3. בטיחות. חשוב לתכנן מראש מיקום של עזרים: ידית להרמה בסמוך לאסלה, ידית אחיזה במקלחון. לא מחייב להתקין אותם כשאין עדיין צורך אבל כדאי אפילו לרכוש אותם ולשמור ולוודא שהשארתם מקום עבורם. אני ממליצה לפחות למקם ידית אחיזה במקלחון. היום ניתן להשיג ידיות יפות ואסטתיות, וזה מאוד מקל על תנועה מישיבה לקימה, למשל. כמו כן ניתן למקם ספסל באמבט או כסא מתקפל שמעוגן מראש לקיר. אין למקם מאחזי יד על קיר גבס או מחיצה טרומית שבבסיסם אינו יכול או מיועד לשאת משקל ולעמוד בכוחות משיכה מהצד. 

4. מקלחון ולא אמבט: גם אם הומצאו אביזרי בטיחות לאמבט, אני ממליצה מראש להתקין מקלחון. חשוב שהמקלחון יהיה מרווח דיו (לפחות 90 רוחב) ויהיה רציף לרצפת חדר האמבט כדי למנוע מעידות. שיפוע נכון בתוך המקלחון ימנע זליגת מים החוצה. אין צורך לתכנן סף מוגבה, הדבר ימנע כניסה של אדם מוגבל בתנועה.

5. מחשבה על תכנון הכיור וארון הכיור: אדם עם כיסא גלגלים אינו יכול להגיע לכיור מונח על ארון סגור. אני מאוד ממליצה לתת לפחות קטע של 80 ס”מ פנוי מתחת לכיור, כדי לאפשר נגישות נוחה. כמו כן יש למקם את הברז כך שיהיה נגיש לאדם בכסא גלגלים. ברז מהקיר יקשה על נכה להגיע אליו. אפשר למקם את הברז מהמשטח עצמו או מצד הכיור. חשוב לבחור אביזרים פשוטים להפעלה.

6. אסלה: גובה מושב האסלה עם מכסה צריך להיות 45-50 ס"מ מפני משטח הרצפה. מרחק מספיק מהקיר, כ-73 ס”מ, כדי שניתן יהיה להגיע אליה גם עם כסא גלגלים ייעודי למקלחת.

מטבח: 

חשובה לשמור על “השילוש הקדוש” של כיור כיריים ומקרר בסמיכות זה לזה.גם אם מתכננים מטבח גדול ומרווח צריך למקמם בסמיכות קרובה כדי למנוע התרוצצות יתר. 

 

חדר מגורים- הסלון: 

 

כאן חשוב להעדיף ספות גבוהות יותר ושולחן סלון גבוה יחסית. עיצוב יפני אינו מתאים לגיל השלישי.. חשוב לתת ישיבה נוחה ולא רכה מדיי, כי בגיל מסויים יש קושי לקום מגובה ישיבה נמוך. על הספות להיות בעומק לא גדול כדי שהישיבה תהיה נוחה ולא להגיע למצב של חצי שכיבה.

 

חדר שינה: 

 

חשוב לתת כמובן מרווח מספיק של מעבר לצד המיטה משני הצדדים, שידות צד לא נמוכות מדיי. גם המפסקים עדיף שיהיו בגובה  65-75  ולא נמוכים מדיי.  חשובה נגישות של מפסקים ושקעי חשמל, מקום לשלטים. המלצה שלי היא לשנות גם את הדלקת תריסים חשמליים להדלקה דרך שלט שנמצא ליד המיטה. הדבר אינו כרוך בעלות גבוהה כל כך.

 

כניסה לבית:

 

כדאי למקם רהיט שבו ניתן להניח זמנית חפצים כמו מפתחות, קניות. וכו’. יכול להיות ספסל אבל עדיף שיהיו לו גם מגירות סגורות

 

 

לסיכום:

 

 ישנם הרבה פרמטרים שיש לקחת בחשבון בתכנון בית לגיל השלישי. יש חוקים די ברורים לנושא של נגישות אולם לא כל הדירות מסודרות בצורה שמתאימה להנחיות.. על כן אני ממליצה בחום להתייעץ עם אדריכל שמבין את התחום, לפחות בכל הקשור לחדר הרחצה. ניתן לקבל גם סיוע מהיחידה לריפוי בעיסוק ואפילו לתאם סיור בדירה (זה שירות נפלא אך ניתן כמובן רק למי שהוכיח מגבלה קיימת)

אולם כאן בדר”כ מקבלים הנחיות יבשות יחסית, ונושא ההתאמה האדריכלית מעט בעייתי.

back

bottom of page